Creating and testing ideas for new public spaces in San Francisco.
×

Showplace Triangle

Showplace Triangle / Image by Jeremy Shaw
Location: 8th Street, between 16th and Irwin Streets, San Francisco, CA 94107 show map
Installed: September 2009 – Winter 2012
Designed By: Rebar

Showplace Triangle has graduated from the Pavement to Parks Program and is being redesigned as a permanent public space.

DESIGN DETAILS

Rebar, a San Francisco based design firm, generously offered their time and resources to help design and acquire materials for the plaza. Old granite curbs were used to form three green islands where people can relax, play, and enjoy some greenery. Large granite blocks that at one point were used as seating at another location in San Francisco, were repurposed at this location to provide flexible seating areas. Debris boxes, donated by Recology, were sanitized, painted, lined, and filled with trees and plants to provide a green relief to the plaza. Finally, unused terra-cotta sewer pipes were located around the periphery of the plaza to provide a physical edge and a dramatic statement. The pipes are filled with soil and planted with succulents and other low-water plants.

For a conceptual plan of the plaza, please click here .

For early renderings of the plaza during design development, click on the images below.

plaza-showplace-triangle-render-01 plaza-showplace-triangle-render-02 plaza-showplace-triangle-render-03

Above images courtesy of Rebar.

FUNDERS & DONORS

Rebar designed and built this Parklet free of charge to the City with the help of many volunteers. Nibbi Brothers General Contactors also provided a donation to offset the cost of irrigation required for establishment.

Material Donors: The cost of the materials for the plaza was generously covered by a donation from AT&T, which owns a distribution center across the street.

COMMUNITY OUTREACH AND ENGAGEMENT

Community Partners: Rebar, Flora Grubb Nursery, Recology, Axis Café, and San Francisco Clean City Coalition.

MONITORING & EVALUATION

The City is closely monitoring the success of the plaza at two months and six months after installation and will decide, based on this evaluation, whether to extend the run of the plaza installation.

PHOTOS

MEDIA COVERAGE

On this page

Have a Parklet Idea?

Find a Parklet

Follow Pavement to Parks

Sign up for Pavement to Parks program news and updates.